Temel Afet Bilinci ve Güvenli Yaşam Eğitimleri

TEMEL AFET BİLİNCİ VE GÜVENLİ YAŞAM EĞİTİMLERİ…

Sivil Savunma Birimimiz tarafından eğitim etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Temel Afet Bilinci ve Güvenli Yaşam Kültürü” konulu program Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. “Türkiye'de Afetler ve Depremle Yaşamak” başlıklı program Sivil Savunma Uzmanı Ertuğrul Yalçın tarafından sunuldu. Programın ilk bölümünde; son günlerde dünya gündeminde olan ve ülkemizde de endişe ile yakından takip edilen korona virüsüne dikkat çekmek ve benzer vakalardan korunmanın etkili yollarından el hijyeninin önemi anlatılarak, bazı basit temel ilk yardım uygulamaları konusunda bilgiler aktarıldı. Programın ikinci bölümünde, son aylarda yaşadığımız depremler hakkında bilgi verilerek deprem, zemin ve yapı ilişkisi, güvenli yaşam için nitelikli binanda bulunması gereken özelliklere vurgu yapılarak; Türkiye’de depremlerin neden olduğu afetlerin boyutları, alınması gereken tedbirler ve afetlere karşı dirençli bir toplum olabilmek için yapmamız gereken çalışmalar anlatıldı.

 “Afetlere karşı bilinçli olmalıyız…”
“-Depremler belirli yerlerde ve belirli zaman aralıklarında gerçekleşiyor. Ülkemizin büyük bölümü tabii afetler riski ile nüfusun çoğunluğu da deprem tehlikesi içerisinde yaşadığını, son dönemlerde “deprem fırtınası” adını verdiğimiz ve neredeyse tüm ülke topraklarında her gün hissedilen küçük veya büyük çaplı depremlerle, sanıyorum bugün artık daha net kavrayabiliyoruz. Deprem tehlikesi bizim için toplumsal bir sorun; sel, çığ, taşkın, heyelan gibi tehlikeler de yerel ve bölgesel düzeyde risk taşıyan sorunlarımız olduğuna vurgu yapan Sivil Savunma Uzmanı Yalçın, tüm uğraşılara rağmen, ülkemizde afetlere hazırlık konusunda hâlâ eksik ve yetersiz bilgi vardır. Bu eksiklikler çoğunlukla yaşamların yitimine yol açmaktadır. Bu gerekçelerle, afetlerin yoğun yaşandığı bir ülkenin yurttaşları olarak, özellikle deprem bilinci ve depreme hazırlık, güvenli yaşam kültürümüzün bir parçası olmalıdır, ifadesinde bulundu.

Yalçın sunumunda; “Unutmayalım bir depremin ilk anlarında,  ilk dakikalarında, hep tek başınasınızdır. Sizi sadece o anlardaki bireysel hazırlığınız ve bilginiz koruyabilecektir. Sırf bu sebeple, “Güven İçinde Yaşam Kültürümüzü” geliştirmekle yükümlüyüz. Nedir güvenli yaşam: Her türlü tehlikenin getirebileceği zararlardan korunarak yaşamak demektir. Bunun için, yılın her günü oluşabilecek depremler, mevsimine göre çığ, sel ve heyelanlar, yangınlar, hatta soğuk ve sıcak hava dalgaları vb.den korunmak için temel bilgileri öğrenmeliyiz... İnsan hayatını derinden etkileyen ve toplum yaşantısını kesintiye uğratan istenmeyen olayları ‘Afet’ olarak tanımlıyoruz. İnsanın ruhsal dünyasında derin izler açılmasına neden olan afetler, yaşamların yitimine yol açarken, geride kalanlar için derin izler bırakarak artık geçmişte kalırlar. Hayatın bitmesine neden bu olaylar, uzun zaman geçse de unutulmazlar. Nitekim aradan bunca yıl geçmesine rağmen, 17 Ağustos 1999 Marmara depremini hâlâ hatırlarız ve bazılarımız için hâlâ hüzün verici olduğunu belirtti.

“Deprem anında neler yapmalıyız”
Depremlerde alınacak önlemlere de değinen Yalçın; depreme dayanıklı binalar kadar, deprem tehlikesini azaltmak amacıyla, kısaca YOTA adını verdiğimiz, Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması uygulaması ile evimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde bir deprem sırasında kayarak, düşerek veya devrilerek yaşamsal tehlikeye yol açabilecek eşyaların doğru şekilde bulundukları yerlere sabitlenmesinin, yaşadığımız iç mekânların (çalışma, oturma, yatak odaları gibi) deprem tehlikesini de düşünerek tasarlanmasının, eşyaların doğru şekilde yerleştirilmesinin, olası bir depremde can kayıpları ve yaralanmaları önleyerek, maddi kayıpları azaltacağının önemine vurgu yapıldı.  Son bölümde, bir deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında uygulanması gereken doğru davranış kuralları, animasyonlar ve çizimler eşliğinde dinleyicilere aktarılarak; deprem sonrasında yaşanabilecek psikolojik sorunlar ve baş etme yolları, afet sonrası dayanışma, depremden sonra haberleşme ve iletişimde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli bilgiler anlatıldı.