Rüzgar ve Fırtına


RÜZGÂR VE FIRTINADAN KORUNMA

“Mevsimsel koşullara göre şu haberleri sık duyarız: Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada Doğu Karadeniz Bölgesi için kuvvetli fırtına uyarısı yapıldı. Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
 
Doğu Karadeniz’de rüzgârların Çarşamba günü ilk saatler ile öğle saatleri arasında (01:00-13:00) kuzey ve kuzeybatı yönlerinden 6 ila 8 kuvvetinde (60-75km/saat) fırtına, zaman zaman 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtına nedeniyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı başta denizcilerimiz olmak üzere, ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.”
 
Birleşmiş Milletler’in bir kolu olan ve kısa adı IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) başta olmak üzere, konu ile ilgili birçok bilimsel kuruluş; iklim değişikliği yüzünden 
küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskinidüzensiz ve aşırı yağış sıklığını ve miktarını, büyük fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının şiddetini yükselterek süreceğini ileri sürüyor.   Bizler meteorolojik verileri ve uyarıları şehir hoparlöründen dinlemeye başladığımızdan beri hava olaylarına daha bir ilgi duymaya başladık. Ama bu uyarılar karşısında nasıl davranacağımızı, ne tür önlemler alacağımızı çoğunlukla kestiremiyoruz… Bir tür doğa kaynaklı afet türü diyebileceğimiz “güçlü rüzgârlar” da nasıl davranacağız, ne tür önlemler alacağız; bir farkındalık ve ilgi uyandırmak amacıyla aşağıdaki önlemler bilginize sunulmuştur.   

RÜZGÂR VE FIRTINALARDAN KORUNMA ÖNLEMLERİ
 
  • Meteorolojiden bildirilen fırtına uyarılarını dikkate alınız, önemseyiniz.
  • Uyarıları duyduğunuzda, çevrenizdeki el merdiveni, bahçe ve balkondaki mobilyaları, pencere ve camları kırabilecek tüm nesneleri emniyete alınız.
  • Şiddetli fırtınada dışarıdaysanız, derhal kapalı bir alana giriniz.
  • Evinizi, işyerinizi terk etmek zorunda değilseniz bulunduğunuz yerde kalın. Havada uçuşan cisimler, kopan parçalar size daha çok zarar verebilir.
  • Binadaysanız dış camları, havalandırmayı ve kapıları kapatınız.
  • Hortum ve benzeri çok güçlü rüzgârlarda; çatı uçması, kısmi göçük gibi yapısal hasarın yol açabileceği tehlikelere karşı korunmak için bodrum katlarını sığınak olarak kullanınız.
  • Kuvvetli rüzgâr ve fırtınalarda çok gerekmedikçe dışarı çıkmayınız, binanın yıkım tehlikesi olursa tahliye hazırlığı yapınız.
  • Tahliye esnasında cam kırılması, çatı uçması, dış duvar yıkımı, elektrik tellerinin kopması, reklam panosu, çanak anten ve baca kopması vb. tehlikelere karşı korununuz.
  • Kopan elektrik tellerinin insanların, otomobillerin, binaların, ağaçların üzerine düşerek tehlikeye yol açabileceği risk ve tehlikeler karşısında tedbirli olunuz, çevrenizi gözlemleyiniz.
  • Dışarıdaysanız ve içeri giremiyorsanız, çukur yerler, yıkım tehlikesi olmayan ve rüzgâra göre ters yöndeki duvar dipleri, size yakın binaları ve otomobilleri sığınak olarak kullanınız.
  • Fırtınadan sonra sallanmakta olan reklam panoları, elektrik ve telefon kablolarına dokunmayın, yaklaşmayın.
  • Özellikle fırtınanın zayıflatmış olabileceği eski bina, duvar dipleri ve ağaçlara yakın yürümeyin.
  • Savunmasız durumdaki komşularınızdan haber alın. Fırtınadan etkilenen ve zarar görmüş yakınlarınıza yardım edin. Göçük oluşmuşsa en yakın acil yardım unsurlarına haber verin. (AFAD 122, İTFAİTE 110,POLİS 155, JANDARMA 156 gibi.)